Overzicht
NederlandsEnglishContact

NonoletWat is het Nonolet?Hoe werkt het Nonolet?

In een woonhuisOp het water: het Nonolet MaritiemOp de camping/in het tuinhuisIn de ziekenkamerHelemaal geen afvoer?

Wat doen we met de inhoud?Zelf een Nonolet bouwen?Technische specificaties NonoletAchtergronden



 

Zoeken

 

 

Hoe werkt het Nonolet?


Het Nonolet werkt volgens het ‘papier-afdekprincipe’: een simpel, maar uniek principe, dat alle kwalijke luchtjes buiten sluit. Na ieder toiletbezoek dekt u de inhoud af met enkele velletjes papier, die u kort aandrukt. Dat is alles. En als u alleen voor een plasje komt hoeft u helemaal niets te doen: de urine spoelt vanzelf, via het papier, naar de aparte urine-afvoer.
Dankzij de velletjes papier, gecombineerd met een kleine 12 volt ventilator, blijft het Nonolet reukloos, zowel tijdens als na het gebruik. Dat is ook fijn voor degene die na u komt.
Bij dit type scheidingstoilet is het niet nodig voor mannen om zittend te plassen.

Nonolet gebruiksprincipe

Het principe van het Nonolet.

Fecaliën-afvoer
In het Nonolet bevindt zich een kunststof binnenemmer, met daarin een halfdoorlaatbare kunststof zak. De inhoud van die zak: een langzaam groter wordend, reukloos, papier maché-achtig pakketje. Eens in de twee tot vier weken – afhankelijk van het aantal gebruikers – tilt u de zak vanuit het toilet in een klaarstaande emmer. Deze emmer leegt u, met zak en al, in de dichtstbijzijnde gft-bak of, als deze niet aanwezig is, in de grijze afvalbak. Zie ook Technische specificaties.
Uiteraard kunt u de toiletinhoud ook op uw eigen composthoop laten composteren. Voor meer informatie hierover zie: 'Beter 1x zien dan 100x horen': Composteren van inhoud gft-toilet.
De emmer gaat zestig toiletbezoekjes mee (plasjes niet meegerekend) voordat hij geleegd hoeft te worden. Het Nonolet met een inwendige urinetank heeft een wat kleinere emmer: deze kan veertig keer gebruikt worden alvorens te legen.
 
Urine-afvoer
Onder in de kunststof binnenemmer bevindt zich het urine-afvoerpotje. Via dit potje, dat is aangesloten op een iets aflopende afvoerbuis, stroomt de urine vanzelf weg. Omdat het Nonolet geen spoelwater verbruikt, heeft u voor de urine-afvoer geen grote leidingen nodig. Een pvc-buis met een diameter van 32 mm is al voldoende. Zie ook Technische specificaties.
Indien u ter plaatse geen mogelijkheid heeft voor een afvoer van urine, kunt u er ook voor kiezen om in uw Nonolet een urinetankje te plaatsen. Zie Helemaal geen afvoer?

Luchtafvoer
Voor een honderd procent reukloos toilet is een goede afvoer van eventuele luchtjes onontbeerlijk. Hiervoor wordt het Nonolet geleverd met een kleine 12V ventilator, die op 6V al goed presteert. Deze ventilator plaatst u in een dak- of wanddoorvoer en u verbindt hem via een ventilatiebuis met het Nonolet.
Indien u ter plaatse geen mogelijkheid heeft voor een dak- of muurdoorvoer, kunt u ervoor kiezen om uw Nonolet uit te breiden met een koolstoffilter, dat door middel van een ventilator direct de gezuiverde lucht terug de ruimte in blaast. Voor meer details hierover zie Helemaal geen afvoer? en Technische specificaties.