Overzicht
NederlandsEnglishContact

NonoletOp het water: het Nonolet Maritiem
Wat is het Nonolet Maritiem?Hoe werkt het Nonolet Maritiem?Technische specificaties Nonolet







 

Zoeken

Hoe werkt het Nonolet Maritiem?

Principe Nonolet Maritiem Fecaliën-afvoer Luchtafvoer Urine-afvoer

Fecaliën-afvoer
In het Nonolet Maritiem bevindt zich een kunststof binnenemmer, met daarin een halfdoorlaatbare kunststof zak. De inhoud van die zak: een langzaam groter wordend, reukloos, papier maché-achtig pakketje. Eens in de twee tot vier weken – afhankelijk van het aantal gebruikers – tilt u de zak vanuit het toilet in een klaarstaande emmer. Deze emmer leegt u, met zak en al, in de dichtstbijzijnde gft-bak of, als deze niet aanwezig is, in de grijze afvalbak. Zie ook Technische specificaties.
Uiteraard kunt u de toiletinhoud ook op uw eigen composthoop laten composteren. Voor meer informatie hierover zie: 'Beter 1x zien dan 100x horen': Composteren van inhoud gft-toilet

 

Urine-afvoer
Onder in de kunststof binnenemmer bevindt zich de urine-afvoertuit. Deze kan goed klemmend worden aangesloten op een afvoerslang van gasdicht materiaal. Omdat het Nonolet Maritiem geen spoelwater verbruikt, heeft u voor de urine-afvoer geen grote leidingen en ook geen grote vuilwatertank nodig. Een klein tien-litertankje, dat u eens in de paar dagen leegt, is in principe al voldoende. Ook is het mogelijk om, met behulp van een vuilwater-uitpomptankje, de urine tegelijk met uw overige grijswater overboord te pompen.

Indien u veel ruimte aan boord heeft, kunt u ook kiezen voor een wat groter Nonolet, dat ruimte heeft voor een inwendige urinetank van ca. 10 liter. Meer informatie hierover kunt u vinden bij Nonolet Autonoom

 

Luchtafvoer
Voor een honderd procent reukloos toilet is een goede afvoer van eventuele luchtjes onontbeerlijk. Hiervoor wordt het Nonolet Maritiem standaard geleverd met een kleine 12V ventilator, die op 6V al goed presteert. Deze ventilator plaatst u in een dak- of wanddoorvoer en u verbindt hem via een ventilatiebuis met het Nonolet Maritiem. Maakt u liever geen dak- of wanddoorvoer in uw schip? Dan sluit u eenvoudig een kant- en klaar koolstoffilter met ingebouwde ventilator aan op uw Nonolet Maritiem. Voor meer details hierover zie Technische specificaties.

 

Nonolet op zeilboot

 

Urine overboord?
Er bestaat momenteel geen wettelijk bezwaar tegen het lozen van urine of urinehoudend water op het oppervlaktewater. Het nieuwe Lozingenbesluit is gericht op het tegengaan van die bacteriële besmetting van onze binnenwateren. Urine is, in tegenstelling tot fecaliën, geen bron van bacteriële besmetting.
Vanuit milieu-oogpunt raden wij gebruikers van het Nonolet toch aan om, indien mogelijk, de urine op te vangen in een (kleine) tank, en deze te legen in het havenriool. Want hoe meer we onze binnenwateren ongemoeid laten, hoe beter dit is.