Overzicht
NederlandsEnglishMeer over De 12 Ambachten
Donateur worden?
Actueel

NieuwsbriefBeter 1x zien dan 100x horen
Het DocumentAdvies op maat

ForumContact


 

 

 

Werktuigen

De zelfbouwwerktuigen van Jan Gosselink
Wie handig is kan met behulp van eenvoudige materialen zelf allerlei uitstekende werktuigen voor hout- en metaalbewerking bouwen. Dat bewees begin jaren ’80 technicus Jan Gosselink († 2006), die niet alleen zulke zelfbouwwerktuigen bouwde, maar ook de bijbehorende werktekeningen, tot in de kleinste details. Het goede nieuws: de meeste werktekeningen zijn bij ons nog als werkmap leverbaar. Het slechte nieuws: binnen luttele jaren werd ambachtelijke en technische vakkennis praktisch niet meer onderwezen en vmbo-leerlingen moesten voortaan met stapels boeken sjouwen zonder nog veel handvaardigheid op te doen en zo verdween ook bij ouderen de interesse voor zelfbouwwerktuigen. Gereedschappen werden bovendien steeds goedkoper en (dan meestal ook kwalitatief slechter) tegen weggeefprijzen in supermarkten aangeboden. Alleen het zelf maken van de dure grotere werktuigmachines zoals de technisch knappe lintzaag en de vlak-en vandiktebank blijft nog steeds een interessante optie!

Zelbouw-werktuigen

Aanvankelijk in een afzonderlijk gebouwtje op het terrein van De Twaalf Ambachten in Boxtel en sinds 2007 in een voorbeeldwerkplaats in het Zeeuws-Vlaamse Groede staan de zelfbouwwerktuigen van Jan Gosselink tentoongesteld. Jan was een van de vroegste medewerkers en -denkers van onze stichting. Hij heeft eerst in Nederland en later in Australië eigen bedrijven gehad: een metaalgieterij, een constructiewerkplaats en een installatiebedrijf. Als zeer ervaren en inventief technicus en heeft hij ons vele jaren geholpen met fraaie ontwerpen van zelf te bouwen machines. Ook de 'koperen kop', de waterbesparende douchekop die De Twaalf Ambachten ruim twintig jaar verkoopt heeft Jan Gosselink, toen wij een Amerikaans model tegenkwamen, dat niet praktisch was en te weinig besparend, voor ons verbeterd en 'maakbaar' gemaakt. De douchekop – nog altijd de meest besparende en praktisch onverslijtbare – wordt nog steeds vervaardigd en bestaat uit koper en messing. Een puur ambachtelijk product!

Jan Gosselink met langgatboormachine
Jan Gosselink met de langgatboormachine.


Voor De Twaalf Ambachten bouwde Jan Gosselink een zelfbouw lintzaag; een zelfbouw freesbank met freeshulpstukken; een zelfbouw vlak- en vandiktebank; een zelfbouw figuurzaagmachine; een zelfbouw langgatboormachine en een zelfbouw bandschuurmachine. In de werkplaats in Groede staat ook de handgemaakte metaaldraaibank, waar Jan jarenlang zelf zijn waterbesparende douchekoppen mee maakte.

Wilt u een werkmap bestellen? Zie voor prijzen bij De Nieuwe Ambachterij boekenpagina werktuigen, ambachten.

Hebt u vragen naar aanleiding van dit onderwerp?
Wellicht vindt u op onze forumarchiefpagina het antwoord.