Overzicht
NederlandsEnglish
Actueel

(Half)ondergronds bouwenStiltewoningPaalbouwmethode

Contact

 


 

Zoeken

 

De stiltewoning: (half)ondergronds wonen

Dat een onderlandhuis stil is wisten wij, sinds 1981, uit ervaring. In de verschillende experimentele (half)ondergrondse gebouwtjes die wij op ons vroegere terrein in Boxtel bouwden hoor je absoluut geen verkeerslawaai van de nabijgelegen, drukbereden, provinciale weg. Toch hebben wij dit aspect van het (half)ondergronds bouwen nooit zo belangrijk gevonden. Dat het energiebesparend is, goedkoop zelf te bouwen, dat het het omringende landschap nauwelijks verstoort: dat waren de aspecten die wij benadrukten.

Echter: hoe lawaaieriger onze omgeving, hoe meer weldadig we echte stilte ervaren. Met het toenemende vliegverkeer, toenemend aantal snelwegen en een groeiend wagenpark is echte stilte eigenlijk de enige overgebleven grote luxe. Ons is de laatste tijd dan ook opgevallen, dat steeds vaker bezoekers van De Twaalf Ambachten bij het betreden van een (half)ondergrondse ruimte verbaasd vaststellen: "wat is het hier stil!" En inderdaad: het enige wat je soms hoort is het gefluit van een vogel in de struiken en bomen op het dak.

In Het Document kunnen donateurs, in een samenvatting van het openingsartikel uit onze Nieuwsbrief (zomer 2002), kennismaken met ons ontwerp van de stiltewoning. Uitgevoerd als geschakeld vakantiehuisje een prima alternatief voor de vaak ontsierende en eenvormige vakantieparken, die nu in groten getale in ons land gebouwd worden als toevluchtsoord voor wie (een beetje) rust wil.

Halfondergronds gebouw
Halfondergronds gebouw.


Het semi-ondergrondse huis, ofwel onderlandhuis heeft een aantal indrukwekkende voordelen ten opzichte van het 'gewone' huis. Niet alleen is de bouwmethode zeer goedkoop (vooral in zandgrondgebieden, waar het grondverzet weinig moeite kost), maar door zijn eenvoud is hij ook heel goed toe te passen door amateur-bouwers. Het levert vervolgens een huis op, dat, dankzij de bekleding met aarde, met weinig energie te verwarmen is, dat bij hete dagen heerlijk koel blijft.
Dankzij een door ons reeds in verschillende gebouwen toegepast ventilatiesysteem hoeft een onderlandhuis absoluut niet vochtig of 'kelderachtig' te zijn. Bovendien kan het huis, bij voorkeur aan de zuidzijde en natuurlijk in het dak, ruim voorzien worden van ramen. Donker hoeft een onderlandhuis dus in geen geval te zijn. Van buiten zien de meeste onderlandhuizen er uit als een weelderig begroeide heuvel. Pas als u goed kijkt ontwaart u hier en daar een raam, schoorsteen of ventilatie-opening. Een onderlandhuis misstaat dan ook bepaald niet in het landschap.
Inmiddels zijn in verschillende gemeenten in Nederland semi-ondergrondse bouwprojecten en wijkjes gerealiseerd. Interessant voor groeigemeenten is het enige jaren geleden door ons gelanceerde plan voor een wijk met geschakelde semi-ondergrondse woningen, zó geplaatst, dat ze tevens dienst doen als geluidswal tussen de nabijgelegen snelweg en de overige woningen n als fraai begroeide parkzone voor de hele woonwijk.